Drogues “bones” i “dolentes”

Actualment, tots els pacients que s’han de sotmetre a qualsevol tipus de cirurgia, passen per una visita de preanestèsia. Un apartat molt important dins d’aquesta visita és el de saber si el pacient consumeix drogues, tant d’aquelles farmacològiques i per tant permissibles, com són els tranquil, hipnòtics … etc. com d’aquelles prohibides per la nostra societat com el haixix, cocaïna, etc. O aquelles drogues legals per la nostra societat i que són motiu de controvèrsia, em refereixo al tabac i l’alcohol. Totes són drogues, algunes legalitzades per la nostra cultura i altres no.

En primer lloc cal definir què és una droga: és una substància natural o sintètica que altera l’estat d’ànim, la percepció, la realitat i provoca dependència, és a dir, desig de seguir consumint per retrobar el benestar que provoca. Podem agrupar les drogues en diferents grups segons l’efecte que produeixen:

- Analgèsics euforitzants: S’utilitzen per calmar el dolor tant agut com crònic. Són la morfina, la metadona, etc.

- Hipnòtics i sedants: Utilitzats principalment per la gent gran. És un greu problema perquè donen inestabilitat postural, confusió i caigudes. Es constata un augment del consum d’aquests fàrmacs entre la població més jove.

- Substàncies estimulants: són l’alcohol, amfetamines, cafeïna, cocaïna, etc.

- Substàncies psicoalucinógenas: haixix, LSD, mescalina, etc.

- Altres: tabac, èxtasi, etc.

Actualment l’ús incontrolat d’aquestes drogues, ha esdevingut un problema social. Cal dir que totes causen dependència, addició i efectes secundaris o adversos.

(…) Podem afirmar que les societats, com més primitives són, més utilitzen drogues naturals, ja sigui amb finalitat curativa o no, i que, a mesura que aquestes societats es van desenvolupant, van introduint drogues químiques i sintètiques. Es pot afirmar que l’ésser humà sempre ha ingerit substàncies dopants, ja sigui per qüestions terapèutiques com calmar el dolor a causa d’una malaltia, evadir-se del avorriment, perquè té penes i preocupacions o simplement per divertir-se.

Per acabar, crec que hem de fugir del concepte de drogues bones i drogues dolentes, de drogues legals i les il legals, de persones drogoaddictes i acceptades perquè consumeixen drogues comercialitzades per la nostra societat i dels que consumeixen drogues prohibides per la nostra societat. El resultat és que totes aquestes persones prenen substàncies que creen dependència i addició i que no hem marginar ningú per aquest motiu ja que en definitiva, tots depenen de la seva droga. Finalment vull dir que dins la meva especialitat que és l’anestesiologia, gràcies a moltes d’aquestes drogues (heroïna, morfina, metadona, cocaïna, ketamina, etc.) Ens permeten un treball diari de qualitat i un benefici per a molts pacients. Aquesta és la part positiva de les drogues. Últimament s’està parlant molt del cannabis sativa o marihuana (droga d’origen vegetal) a la nostra societat, perquè que se li han descobert propietats terapèutiques molt importants i cal dir que és una de les drogues que crea menys addició.

Dr Pep Canudas Rovira

Anestesiòleg – Hospital Sant Bernabé (Berga – Barcelona)

 Artícles, Síndrome de Fatiga Crònica       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>