Una llum per a la fibromiàlgia

Una segoviana desenvolupa una teràpia per mitigar el dolor associat a aquesta malaltia

Diuen els afectats de fibromiàlgia que fonamentalment pateixen cansament , dolor persistent , rigidesa d’intensitat variable dels músculs i un ampli rang de símptomes psicològics com dificultats per dormir , rigidesa matutina , mals de cap i problemes amb el pensament i la memòria . Aquesta malaltia és un trastorn no contagiós , està present en aproximadament entre el 3% i el 6 % de les dones joves , comunament entre els 20 i els 50 anys . No resulta difícil imaginar les dificultats que han de travessar els qui ho pateixen, que saben que no tenen cura però que potser puguin haver trobat una esperança en la investigació que ha realitzat Paula Rivas ( Segòvia , 28 anys ) .

Aquesta jove, titulada en Fisioteràpia per la Universitat San Pablo CEU i doctora en Ciències de la Salut per la Universitat de Cantàbria, va obtenir fa només uns dies la qualificació d’excel ‘cum laude’ i la proposta per unanimitat per premi extraordinari, per una tesi doctoral a la que defensa en les seves conclusions, principalment, que la punció seca mitiga el dolor i els símptomes associats dels malalts de fibromiàlgia. El tribunal de la Facultat de Medicina de la Universitat Cantàbria aplaudir el seu estudi, que ha estat dirigit pel professor Llorca, catedràtic del Departament de Ciències Mèdiques i Quirúrgiques, i els doctors Casanueva i González-Gay, del Servei de Reumatologia de l’ Hospital Universitari Marquès de Valdecilla.

Paula Rivas ha aconseguit demostrar que una hora a la setmana de teràpia amb punció seca, durant sis setmanes, és eficaç i segura per al tractament del dolor i d’altres símptomes associats a la fibromiàlgia, com els anteriorment exposats. La punció seca, en la qual la doctora Rivas està especializadam és una tècnica de fisioteràpia invasiva que consisteix a introduir en el cos humà, més concretament sobre els ‘tender points’ o punts gallet una agulla d’acupuntura sense afegir cap substància. Alleuja, així, el dolor dels malalts de fibromiàlgia que no responen a la teràpia farmacològica convencional .

Prop de quatre anys

En la seva investigació, que va durar prop de quatre anys, aquesta fisioterapeuta segoviana incloure 120 pacients diagnosticats de fibromiàlgia, d’acord amb els criteris de classificació del Col·legi Americà de Reumatologia de 1990, que no havien respost a cap de les teràpies utilitzades prèviament i presentaven una fibromiàlgia de gran severitat. La doctora Rivas considera que «el nostre assaig estableix un canvi de paradigma sobre la utilització d’aquesta tècnica». «Estudis previs», afegeix, «havien demostrat la seva utilitat per a la síndrome de dolor miofascial i altres processos dolorosos localitzats com la lumbàlgia. Després del nostre estudi es demostra utilitat per al dolor crònic generalitzat».

Ara, aquesta segoviana vol poder comprovar com funciona de manera regular aquesta teràpia. Encara no té decidit quin serà el seu pròxim destí , però té clar que vol dirigir els seus passos cap a la investigació i la docència. De moment, el seu primer gran treball ha tingut un gran reconeixement.

Font: Elnortedecastilla

 Notícies       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>