Estudi: Virus relacionat amb fatiga crònica, una falsa alarma

Dos nous estudis van concloure que la suposada relació entre un virus i la síndrome de fatiga crònica va ser en realitat una falsa alarma.

El 2009, un grup d’investigadors de Nevada i Maryland anunciar haver descobert traces d’un virus relacionat amb els ratolins, anomenat XMRV, en la sang de diversos pacients afectats de fatiga crònica.

El descobriment va fomentar l’esperança que podria haver estat descoberta finalment la causa de la misteriosa malaltia que afecta un milió de nord-americans. El virus va ser igualment descobert en certs tumors de pròstata.

Els investigadors independents, però, van començar a dubtar cada vegada més de la validesa d’aquesta teoria en no establir altres estudis una relació entre la presumpta infecció i la malaltia humana.

Dimarts, la revista Science va adoptar la inusual mesura de “posar seriosament en dubte” la relació amb el XMRV, en publicar una investigació segons la qual la relació anterior va ser gairebé amb tota certesa el resultat d’una contaminació de laboratori.

Les tècniques de seguiment d’alta tecnologia usades per l’Institut Nacional del Càncer van descobrir que el virus XMRV va derivar de la combinació de dos virus de ratolins fa una dècada durant el mateix experiment, que consisteix en conrear teixit cancerós prostàtic en els animals.

L’empremta genètica del virus s’aproximava tant a les mostres preses posteriorment dels pacients que és molt improbable que el XMRV pogués procedir d’una altra font que no fos una contaminació ocorreguda en els laboratoris, van concloure els investigadors.

En un estudi separat, un altre equip d’investigadors va examinar la sang d’aquests pacients amb cansament crònic, utilitzada el 2009 per establir la primera relació amb el XMRV.

Aquesta nova prova, que va evitar utilitzar productes de laboratori derivats dels ratolins, no va trobar cap prova de l’XMRV, reforçant la teoria de la contaminació en el laboratori.

De fet, hi ha substàncies en la sang humana capaços de matar el virus relacionat amb el ratolí, va dir el doctor Jay Levy, de la Universitat de Califòrnia a San Francisco.

L’Institut Nacional de Salut ha iniciat altres estudis per aclarir el tema.

Diversos virus han estat lligats a la fatiga crònica amb el transcurs dels anys, però tots van ser descartats com causants potencials.

Veure font notícia

 Notícies       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>