Musicoteràpia

Els orígens de la curació mitjançant els sons i la Música ens traslladen inclusiu més enllà de la prehistòria fins arribar als dominis del mite, la religió i la memòria de l’ànima.

A l’antic Egipte el jeroglífic representatiu de la paraula “Música” era el mateix que simbolitzava els conceptes de “ benestar i alegria ”.

A l’antiga Índia els savis Védics – Sànscrits així com els filòsofs de l’escola pitagòrica consideraven que totes les formes físiques eren manifestacions de la Música, de fet, les proporcions relatives dels sons musicals mantenen un paral•lelisme amb les proporcions físiques, naturals i arquitectòniques.

Paracelso, un dels més il•lustres terapeutes, va utilitzar la Musicoteràpia  en una gran varietat de malalties mentals, emocionals i físiques. D’acord amb les lleis de la vibració, recomanava instrumentacions i composicions especials per cadascun dels casos.

Tot l’Univers, inclòs el cos humà, està construït en base a una vibració rítmica, que aplicada científicament amb ritmes i sons musicals permet una correcta restauració i manteniment del cos i la ment humana.

Els fenòmens acústics, sonors, vibratoris i de moviment, els trobem des del mateix moment en el que l’òvul i l’espermatozou es troben per formar el principi d’un nou ésser. En aquest mateix instant hi ha infinitat de procediments que envolten aquest ou que nia en l’úter i que estan produint, per la seva pròpia dinàmica : Moviment, Vibració i So.

Definir el que és la Musicoteràpia ompliria pàgines i pàgines d’experiències de grans professionals d’aquesta matèria, però fent una síntesi podem dir que la Musicoteràpia és la utilització científica de la Música i tot tipus d’activitats musicals en un procés interpersonal, per facilitar canvis de conducta en aquelles persones que pateixen problemes físics, emocionals o cognitius. Aquests canvis de conducta tenen com a objectiu mantenir, recuperar i/o millorar l’estat de salut per ajudar a la persona a ajustar-se millor en el seu entorn.

L’objectiu de la Musicoteràpia és funcional més que recreatiu, ja que es parteix d’uns objectius terapèutics concrets a assolir mitjançant la utilització de la Música.  ( A.M.T.A ) American Music Therapy Association 2003.

Parlar de Musicoteràpia és parlar de comunicació. És el procés de la comunicació dins del gran món del context del  NO – VERBAL.

L´ORQUESTRACIÓ  DE  LA  VIDA

El so és una part integral de les nostres vides. L’ésser humà ha utilitzat el so des dels temps més remots per obtenir informació sobre el món que l’envolta i per comunicar-se. Vivim en un món de sons : sons que sentim i sons que no sentim; sons musicals i sons caòtics; sons estranys i sons familiars; sons inquietants i sons agradables; sons que destrossen i sons que curen.

La curació es pot entendre i enfocar de moltes i diferents maneres.  Entenc la curació com L’Art d’Harmonitzar la Ment i el Cos, els Sentiments i l’Esperit.

Això és possible aconseguir-ho mitjançant un ordre diari que mantingui harmonitzats tots els aspectes d’un mateix. La Música com qualsevol element viu, té una pulsació o batec.

Pulsació o batec significa flux, és a dir, un corrent constant d’energia que flueix dins del nostre cos i al nostre voltant. El sistema circulatori és una xarxa molt complexa d’impulsos i afluixaments, d’activitat i repòs. Trobar i identificar la pulsació de la Música, obre la pulsació en l’oient o modifica el seu ritme.

No només la Música és rítmica, també és rítmica la nostra respiració, el nostre batec cardíac, el nostre caminar, el llenguatge,….

La pulsació de la Música influeix en el tempo del nostre pensament i comportament. En el ball, la Música estimula el moviment corporal, i els diferents estils de música fan que els nostres moviments siguin diferents. Tanmateix, quan conduïm un cotxe i està sonant una Música, el nostre cos no harmonitza en el mateix grau; quan conduïm, habitualment pensem, el que vol dir que la nostra consciència està dividida.

Quan sona una Música de fons mentre parlem amb algú, té molt menys efecte en nosaltres que el que té quan assistim a un concert.

Tanmateix, sigui que estiguem concentrats en la Música o no, la seva pulsació defineix molt subtilment els límits del nostre entorn físic, emocional, moral i social i influeix en la força, l’harmonia i la fluïdesa amb la que es belluga la vida dins i al voltant nostre.

La velocitat i el ritme del so influeixen en el nostre metrònom interior, en la nostra capacitat per coordinar les nostres activitats físiques i mentals.

La Música genera múltiples formes simultàniament. El Ritme incideix directament en el ser humà en la seva part Física – Corporal, mentre que la Melodia actua directament en la part Emocional i l’Harmonia estableix una acció directa amb la part Mental.

CARLES.P COLLADO

MÚSIC  i  MUSICTERAPEUTA
PROFESSOR  EN  MUSICOTERÀPIA  EN  EL  CENTRE  D´INVESTIGACIÓ  MUSICTERAPEUTIC  DE  BILBAO. ( MEMBRE  DE  LA  WORLD  FEDERATION OF  MUSIC  THERAPY ).
DIRECTOR  DEL  TALLER  DE  MÚSICA  DE  GIRONELLA

 Artícles, Teràpies Naturals       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>