Malaltes amb fibromiàlgia provaran en un estudi els efectes de l’aigua termal

La dificultat de trobar tractaments realment efectius per a una malaltia com la fibromiàlgia-que afecta unes 800.000 persones a Espanya, fonamentalment dones-va servir com a punt de partida per al projecte que la metge de Primària Sofia López Linares posarà en marxa en breu i que servirà com a tema de la seva tesi doctoral. L’estudi pretén analitzar quins efectes té la teràpia termal en aquest tipus de malaltes.

«La fibromiàlgia és una malaltia poc estudiada, de difícil diagnòstic i amb un tractament simptomàtic, destinat a intentar millorar la qualitat de vida de les pacients», recorda López Linares, que pretén observar si l’assistència regular al balneari per part de les malaltes té beneficis i si aquests beneficis es mantenen en el temps.

El grup que participarà en l’estudi pilot ja està seleccionat. Es tracta de 78 dones de Lugo, totes amb fibromiàlgia de, almenys, un any d’evolució i sense altra malaltia de gravetat. Es divideixen en dos grups de 36, un que rebrà el tractament i un altre, de control, que no ho farà.

Les del primer cas assistiran dos dies a la setmana al balneari de Lugo a rebre una teràpia específica, dissenyada comptant amb la col.laboració de la metge del centre i que inclourà una sessió de gimnàstica en una piscina d’aigua calenta, l’aplicació de fangs en zones de dolor i una sessió de relaxació.

El tractament es prolongarà durant tres mesos i les pacients han de ser examinades abans d’iniciar-lo, mentre es produeix i una vegada que hagi acabat. També se sotmetran a un reconeixement mèdic tres mesos després que finalitzi per veure si les possibles millores perviuen en el temps.

L’estudi, dirigit per la catedràtica de la Universitat de la Corunya i especialista en Hidrologia Mèdica Rosa Meijide, està dissenyat de manera que la selecció de pacients per al grup de tractament o control és aleatòria i ni la pròpia López Linares sabrà si la malalta està en un o una altra quan vagi a la consulta.

La metge reconeix que el projecte ha estat molt ben acollit per les malaltes, seleccionades després de nombroses consultes amb col.legues de la majoria de centres de salut de la ciutat i amb la col.laboració de l’associació de fibromiàlgia. Les pacients es mostren esperançades per les possibles millores de la teràpia termal, bàsicament per l’ús de la calor, una cosa que gairebé totes coincideixen que els ajuda a calmar el dolor.

La presentació de l’estudi tindrà lloc el dia 1, dimarts, a les vuit del vespre a la seu del Col.legi de Metges. Participarà la catedràtica Rosa Meijide, María del Carmen López Silva, directora assistencial de l’Sergas; Ascensió Maria Sánchez Carrión, metge hidròleg del balneari, la pròpia Sofia López Linares, la presidenta de l’Associació Gallega de Fibromiàlgia, María Dolores Bermúdez, i la delegada del col.lectiu a Lugo, Charo Campos. Està oberta a totes les interessades en la patologia.

Font: El progreso

 Notícies      , ,  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>