Entendre la fibromiàlgia

Entre un i dos anys pot trigar un malalt de fibromiàlgia a tenir el diagnòstic clínic que acredita la seva malaltia. Un 2,5% de la població de 40 a 55 anys pateix aquesta síndrome crònic que, tot i no tenir cura, es pot domesticar amb exercici físic i ball, enteniment i farmacoteràpia.

La guionista i productora de la sèrie Les noies d’or Susan Harris, la cantant i actriu Cher, la irlandesa Sinead O’Connor, el pianista Keith Jarret i el director d’orquestra Pablo González també van sucumbir als intensos mals de la fibromiàlgia, una malaltia que encara segueix sense reconèixer-se com com a causa d’incapacitat permanent a Espanya.

El pitjor de la fibromiàlgia, sofriments a part, són algunes de les falses creences que la enterboleixen com que és una malaltia psicològica, «la qual cosa és mentida», destaca el doctor Ximo Esteve, reumatòleg de l’Hospital General d’Alacant que assegura que es tracta d’ una malaltia «complexa que apareix quan concorren múltiples factors d’ordre físic, biològic, genètic, psicològic i social».

«Hem passat-afegeix l’especialista-de molt desconeixement a un mal coneixement, gairebé tothom sap el que és però es manté aquesta visió errònia que ‘tot està en la ment’»

«També-destaca-hi ha un model lineal reduccionista que diu que qualsevol malaltia és producte d’un alteració anatòmica o biològica que diu que quan es corregeix, desapareix, el que no passa en aquesta malaltia».

La fibromiàlgia només té un secret: entendre-la, «només amb això molts pacients milloren perquè el desconeixement genera molts dels problemes».

La fibromiàlgia no va a més. S’ha quedat en una incidència del 2,5% que afecta sobretot a les persones de 40 i 55 anys, un 90% d’elles dones. «No és que hi hagi més, és que molts pacients vénen amb dolor, limitació de la capacitat i perquè no poden rendir al ritme que li exigeix ​​la vida, però no és que la malaltia vagi en augment”, va aclarir el doctor Esteve que va definir la fibromiàlgia com una malaltia crònica de la que pot haver millora, encara que no arribi a curar-se del tot.

En aquesta patologia és molt freqüent la successió d’episodis de millora i empitjorament.

Alguns dels factors detonants són: tenir una artritis reumatoide, una infecció, viure una situació d’estrès molt intensa com certes separacions molt traumàtiques o la mort d’un familiar explica el doctor Esteve que demà farà una conferència a un grup d’afectats a l’hospital General de València.

Tot i ser una malaltia molt dura, la fibromiàlgia només se la pot abordar des de l’enteniment. «El principal és que el pacient l’entengui i l’assumeixi per aprendre a cuidar-se», destaca el reumatòleg que assegura que una vegada assimilada la malaltia, el tractament es sosté sobre tres pilars: l’exercici físic (natació, bicicleta, caminar ràpid, tai -txi, txi kung, ballar …), la medicació simptomàtica per alleujar els dolors i saber cuidar-física i emocionalment.

font: levante-emv.com

 Notícies       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>