La fibromialgia sí tiene una causa

Les causes de la fibromiàlgia continuen sent una incògnita, i de fet durant molt de temps part de la comunitat mèdica ha defensat que la malaltia en realitat no existeix. No obstant això, en els darrers anys aquesta percepció ha anat canviant. El pneumòleg Ignacio Blanco, un conegut investigador asturià amb arrels a Múrcia, defensa que la síndrome pot tenir «un diagnòstic objectiu». El científic va detectar que alguns pacients de fibromiàlgia patien dèficit d’una proteïna l’absència es vincula habitualment a l’aparició de processos inflamatoris. Blanc també relaciona la malaltia amb l’increment de la presència de mastòcits, cèl lules que es troben en la majoria de teixits i que tenen un paper en la protecció de l’organisme.

Ignacio Blanco, que va ser cap de secció de Pneumologia de la Arrixaca entre els anys 1976 i 1978, va tornar ahir a Múrcia per participar, al Reina Sofia, en una sessió clínica organitzada per Ramón de Prado, cap de secció d’Aparell Digestiu. L’activitat es va enquadrar en un curs del servei de Medicina Interna. Blanc ha aconseguit notorietat gràcies a les seves investigacions sobre la relació entre la fibromiàlgia i el dèficit de l’alfa-1-antitripsina. Inicialment, el seu interès en aquesta proteïna es devia al seu paper en algunes malalties respiratòries. Però el pneumòleg asturià va descobrir que entre els pacients de fibromiàlgia, la incidència del dèficit d’alfa-1-antitripsina és el doble que en la població normal. És més, «es va comprovar que amb el tractament per a aquest dèficit, els símptomes de fibromiàlgia desapareixien», defensa Blanco. «Quan es retirava la medicació, aquests símptomes reapareixien», afegeix. Però no tots els casos de fibromiàlgia poden relacionar-se amb aquesta proteïna, ni pot parlar encara d’un tractament curatiu i generalitzable, matisa el científic.

Acció dels mastòcits

El pneumòleg ha seguit investigant en aquest camp, i suggereix una relació entre la fibromiàlgia i l’acció dels mastòcits, cèl lules del sistema immune presents a la dermis. Els afectats per fibromiàlgia presentarien, segons la teoria del doctor Blanco, un ‘excés’ de mastòcits, el que generaria una hipersensibilitat del sistema nerviós central.

Arran de les seves investigacions, el pneumòleg compta ja amb diverses patents, tot i que encara no s’ha dut a terme un assaig clínic, pas necessari per als hipotètics tractaments que, en tot cas, no arribaran a curt termini.

Font: laverdad.es

 Notícies       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>