Com alimentar-se en cas de mal de cap?

Tothom ha patit alguna vegada un mal de cap. És un malestar freqüent que de fet no és en si mateix una malaltia sinó una possible manifestació d’una infinitat de desajustos que comprenen des d’un simple restrenyiment fins a alteracions orgàniques més severes com la hipertensió o la hipotensió, processos ossis, nerviosos i respiratoris, entre altres.

El mal de cap té freqüentment el seu origen en la tensió nerviosa, són les anomenades cefalees de tensió. Com el seu nom indica, aquesta és produïda per plagues molt esteses en la societat del benestar com l’ansietat, la depressió, la preocupació, tot allò amb el que fem el paquet anomenat “estrès”.

Un estat de tensió mantingut produeix una hipertoxicitat dels músculs del cap i el coll que al romandre durant llargues estones en contracció acaben produint dolor a les estructures cranials. La manifestació de la cefalea de tensió és un dolor en forma de casc, amb constricció al davant, cop a la coroneta i pressió a la zona de la part baixa del cap i clatell (occipital).

Dieta pel mal de cap

És convenient realitzar un esmorzar a base de muesli integral sense sucre afegit o flocs de cereals integrals amb llet d’ametlles, d’arròs o de civada amb una poma no àcida a daus.

A mig matí prendrem un grapadet d’ametlles crues o nous.

Al migdia serà de gran ajuda una amanida variada sense aliments d’origen animal al costat d’un plat d’arròs integral amb una mica d’oli vegetal cru i sèsam. Soparem aviat per a facilitar una correcta digestió a base de vegetals variats al forn o al vapor amb peix (no fregit). Per postres un got de kèfir o iogurt natural sense endolcir.

La dieta ha de ser molt rica en:

- Olis vegetals; sèsam, oliva, soja, gira-sol, lli, etc.

- Peix blanc i blau

- All cru

- Ceba crua

- Hortalisses crues i al vapor

- Fruites com la poma i la pera

- Lactis fermentats com kèfir i iogurt

Durant un mal de cap millor evitar:

- Les substàncies excitants com el tabac, el cafè, el te i l’alcohol han d’eliminar-se totalment mentre persisteixi el dolor (i si pot ser també després).

- Evitarem el consum de sucres d’absorció ràpida com fruites molt dolces, brioixeria industrial, sucre refinat, morè i mel i sucs industrials o naturals. Aquest tipus de sucres produeixen un pic molt elevat de glucèmia que acompanya al seu torn una sobreexcitació del sistema nerviós gens convenient durant el mal de cap.

- Prescindirem d’aliments elaborats amb blat refinat com la farina blanca i tot el que ho tingui com a base, pa, pizzes, etc.

- Eliminarem el cacau i tot el que contingui xocolata.

- El marisc i les grasses animals

- Llet de vaca i formatges grassos

- Els cítrics

Important!

No ens esforcem a menjar si no tenim gana, és molt bo deixar reposar el metabolisme. Podem prendre una infusió d’arç blanc, flor del taronger, til•la i Maria Lluïsa realitzada a parts iguals i endolcida amb melassa d’arròs i brou vegetal calentó diverses vegades al dia.

Aquesta informació no pretén substituir cap tractament ni induir a l’autoprescripció.

Pregunteu sempre primer al metge o especialista.

Luisa Martín

Naturòpata i diplomada en Herbodietètica

Articulista de Enbuenasmanos

 Artícles, Fibromiàlgia      , ,  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>