Un test per a la fibromiàlgia

María López va estar deu anys passejant-se per la consulta dels metges fins que li van diagnosticar fibromiàlgia. Des d’allò-corria la dècada dels 90 – les coses han canviat, però no tant. «És una malaltia que genera molt sofriment i molta tensió. Et diuen que tot és psicosomàtic, et prenen per boja », es lamenta. Toñi Cánovas pertany a una altra generació-té 32 anys-però s’ha trobat amb moltes de les dificultats que va haver de sortejar abans María López.  «Sóc perruquera i vaig haver de deixar-ho. El primer reumatòleg al qual vaig ser em va preguntar si és que no volia treballar », re corda aquesta jove. Ara està embarcada en recursos judicials, perquè ja li han denegat per dues vegades la invalidesa.
La fibromiàlgia segueix sent una malaltia molt desconeguda, de causes misterioses. Els símptomes-dolor generalitzat, disfuncions en el son, etc-porten a vegades els metges a diagnosticar un trastorn psiquiàtric. Per tractar d’unificar postures, la Conselleria de Sanitat ha elaborat un protocol d’atenció als pacients que inclou una entrevista-test que els metges de família poden utilitzar en les seves consultes quan es troben amb algun cas sospitós. Es tracta de tenir criteris més clars per intentar diferenciar el que és fibromiàlgia del que no ho és. Per exemple, «el dolor crònic generalitzat ha de durar almenys més de tres mesos», explica Josefina Marín, coordinadora de programes d’Atenció Primària.
Sanitat reconeix que l’assistència a aquests malalts-la majoria d’ells dones-no ha estat fins ara la millor possible. «Moltes d’aquestes persones han hagut de passar per un autèntic pelegrinatge de metge en metge fins que li han detectat fibromiàlgia», va admetre ahir la consellera, Ángeles Palacios, durant la presentació del protocol. «Es tracta d’oferir una eina perquè la detecció pugui ser el més precoç possible», va afegir.
La guia és una iniciativa que va partir de Affirma, una associació que agrupa afectats per la malaltia ia les seves famílies. «És una cosa que feia falta perquè hi ha problemes per arribar al diagnòstic i problemes per establir un tractament», va explicar Maria del Mar Cano, presidenta de Fferemur, la federació que agrupa les organitzacions de pacients.
El protocol inclou també consells per als afectats, amb teràpies de relaxació i exercicis físics que poden millorar la qualitat de vida. S’inclou també un directori amb adreces i contactes útils. El document complet es pot trobar a ‘www.murciasalud.es’.
El proper objectiu de les associacions és impulsar la investigació. De moment, no hi ha finançament de la Comunitat Autònoma, encara que ja hi ha tres línies de recerca que esperen rebre ajudes, explica Fferemur.

Font: Laverdad.es

 Notícies      ,  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>